Top tien fouten op website.

Tijdens een rondje RSS wel een grappig stukje proza gevonden over de top tien van gemaakte fouten op websites. Ik zal netjes erbij vermelden dat ik dit artikel van molblog.nl heb.

1 Contactgegevens ontbreken op de website. Tip: biedt bezoekers meerdere opties om in contact te komen met de organisatie. Verschillende mogelijkheden daarvoor zijn: ontwikkel een formulier met checkboxen, een formulier met een memoveld of een ‘bel mij terug’-formulier.

2 Trage websites. De zapsnelheid van consumenten is bij iedereen bekend. Deze geldt ook voor zoekopdrach-ten in zoekmachines. Tip: zorg ervoor dat de website een hoge doorvoersnelheid heeft, want hoe sneller de site hoe beter deze geïndexeerd wordt.

3 Homepage geeft niet binnen vijf seconden weer waar de site over gaat. Bezoekers lezen niet, maar zij scannen de website. Tip: werk met activerende koppen, bullets en beelden zodat bezoekers meteen kunnen le-zen waar de site over gaat. De bezoeker moet geprikkeld worden om verder te lezen.

4 Afwijkend navigatiemenu. Bezoekers willen weten waar zij zich bevinden, vooral wanneer zij op een willekeu-rige pagina van een site terecht komen. Tip: zorg voor ‘broodkruimels’ middels een consistente hoofd- en sub-navigatie. Daarnaast moeten bezoekers eenvoudig kunnen terugkomen in een bovenliggend menu.

5 Call-to-action punten (conversiepunten) ontbreken. Tip: formuleer duidelijke call-to-action punten zoals: infor-matie aanvragen, brochures downloaden, bestel nu, mail naar…enz.

6 Call-to-action punten vallen buiten het venster. Tip: zorg ervoor dat deze punten opvallen, geef ze daarom een prominente plaats op de website.

7 Conversiepunten die het e-mailprogramma van de bezoeker opstarten. Tip: werk met eenvoudige formulie-ren óp de website. Dit geldt ook voor de mogelijkheid tot mailen. Zorg voor een e-mailvenster op de website zelf.

8 Slecht functionerende (bestel)formulieren. Tip: controleer regelmatig de werking en actualiteit van formulieren.

9 Té klein lettertype. Tip: gebruik een duidelijk en leesbaar lettertype, ook als jongeren de doelgroep zijn.

10 Ongewenste pop-ups. Tip: plaats geen ongewenste pop-ups op een website. Dit gaat irriteren bij bezoekers die daardoor een website sneller afsluiten. Met de technieken van tegenwoordig worden pop-ups toch meestal geblokkeerd.