Scoren met uw banner

Ik ben het niet op alle punten roerend eens met onderstaande lijst omdat banners soms een hoge vorm van maatwerk kunnen bevatten. Daardoor wijken goede banners wel eens radicaal af van onderstaande punten. Maar het is wel interessant om ze eens door te nemen.

Scoren met uw banner
Wat maakt een banner effectief? Tips voor een succesvolle banner.

1. Lichter is beter
Maak de banner niet te zwaar. Een banner moet snel laden, het liefst nog voor de rest van de opgevraagde pagina op het scherm verschijnt. Tegenwoordig is 15 K geen probleem meer omdat bijna iedereen breedband heeft.

2. Roep op tot actie
Maak een gewekte interesse af met de leus ‘Lees meer’, Koop nu’ of ‘Klik hier’. Een zogeheten ‘call to action’ mag niet ontbreken in uw banner. Onderstreepte tekst helpt daarbij. Internetters weten dat dit een link naar een site is.

3. Kies heldere kleuren
Kleuren hebben een sterke aantrekkingskracht, maar kunnen ook afstoten. Veel mensen associŽren rood met gevaar, een verbod en vooral ‘niet doen.’ Andere primaire kleuren in een banner als blauw, geel en groene banners leiden juist tot een hogere doorklikratio. Zwart-witte banners vallen doorgaans minder op. Zorg wel dat de tekst goed leesbaar is in de gekozen kleur. Te weinig contrast met de achtergrondkleur is funest.

4. CreŽer urgentie
Laatste kans, nu of nooit, koop nu of andere tijdafhankelijke zinnen dwingen uw doelgroep meteen te reageren, anders missen ze wat.

5. Gratis scoort
Hoe Hollands ook, het woord ‘gratis’ is de perfecte verleider.

6. Wat levert uw banner op?
Waarom zou uw doelgroep op uw banner klikken? Wat gaat het hen opleveren? En is dat genoeg om inderdaad door te klikken? Denk daarover goed na! En beschrijf een waarde in uw banner. Voor de juiste informatie over ondernemen bent u nu al op de juiste site.

7. Houd de boodschap simpel
Een banner moet snel aandacht trekken. Een simpele, heldere en korte boodschap scoort daarom beter dan een cryptische lap tekst.

8. Vierkante vorm
Uit onderzoek van onderzoeksbureau MeMo2 blijkt dat van alle bannervormen de zogenoemde rectangle, een vierkante advertentie die meestal rechtsonder in het scherm staat het meest effectief is.

9. Animeer uw bezoeker
Beweging in uw banner trekt het oog van de kijker. Een animatie kan wonderen doen, mits hij snel is gedownload. Let wel: overdaad schaadt, maak er geen kerstboom van. Irritatie verkoopt namelijk niet. Herhaal de animatie niet te vaak en zorg dat hij aansluit bij uw doel en boodschap.

10. Groter is beter
Grotere banners vallen op. En op banners die worden gezien, wordt ook eerder geklikt dan op kleine banners. Kies dus eerder een formaat als 728×90, 336×280 of 300×600 dan een kleine van 120×60.

11. Plaats op de site
Links rechts, boven of onder? Naar de beste bannerplek op een website is veel onderzoek gedaan. Conclusies zijn: advertenties die rechtsonder van de rechterschuifbalk staan genereren een hogere doorklikratio dan advertenties die bovenaan de pagina staan. Advertenties die op eenderde van onderen staan scoren ook meer kliks dan de topbanners. Daarentegen doet een banner bovenaan de pagina het weer wel beter dan bijvoorbeeld linksonder aan een pagina. Scoren doet u helemaal wanneer twee van uw banners tussen belangrijke content staan op de site.

12. Welke site
Plaats uw banner niet lukraak op zomaar wat internetsites. Een banner die aansluit bij de content van de site scoort beter. Weet dus welke sites uw doelgroep bezoekt en plaats daar uw banner. In het algemeen geldt dat banners op een homepage meer kliks opleveren dan banners diep verstopt op een websitepagina. Maar dat gaat niet altijd op. Een banner die met een heel specifieke boodschap aansluit op een specifieke pagina van een website kan juist nog meer kliks opleveren.

13. Maak een landingspagina
Maak een aparte landingspagina waarnaar de banner verwijst. Dat is vele malen effectiever dan de bezoeker op uw homepage te laten uitkomen. Geen enkele bezoeker wil zoeken naar wat u ‘m voorhoudt in de banner. Link de bezoekers dus direct naar de actiepagina, het inschrijfformulier of de gratis dienst. Gebruik op die landingspagina dezelfde kop als in de banner (of vice versa).

14. Ververs banners regelmatig
Een banner verliest zijn aantrekkingskracht als een surfer hem meer dan drie keer heeft gezien. Ververs dus regelmatig uw banner of haal hem af en toe weg of verplaats hem op de site.

15. Verwijder slechte banners
Een banner die niet scoort, kunt u beter verwijderen. Waarom zou u mensen vermoeien met informate waarop ze blijkbaar niet zitten te wachten? Maak daarvoor in de plaats een verse banner met een nieuwe boodschap, of zoek een andere site waar uw boodschap meer aanspreekt.

16. Test uitvoerig
Test een banner uitvoerig. Houd systematisch bij wat wel en niet werkt en meet de resultaten van de doorklikratio’s en verkopen. Verander vervolgens een item in uw banner en meet opnieuw. De banner die zo uiteindelijk de meeste verkopen oplevert, is de meest succesvolle.

17. Plaats niet te veel banners tegelijk
Wetenschappers van de University of Chicago Graduate School of Business ontdekten dat consumenten eerder iets online kopen naarmate ze vaker een advertentie tegenkomen. Maar als een consument te veel verschillende banners van dezelfde adverteerder ziet, daalt de aankoopbereidheid. Meer van hetzelfde werkt dus beter, dan te veel tegelijk.

18. Blijf op de hoogte
De effectiviteit van banners is net zo veranderlijk als het weer. Wat nu goed scoort, is morgen wellicht uit de tijd. Houd daarom goed de vakliteratuur bij over nieuwe technieken die u kunt gebruiken in uw bannercampagne en blijf non-stop de effectiviteit van uw banner meten.

Laatste update: maart 2007

Bron: http://www.zibb.nl/Bedrijfsvoering/Marketing-Sales/Marketing-sales-%20artikel/Scoren-met-uw-banner.htm