Recruiter -> e-cruiter -> pee-cruiter.

Dat we in Nederland te maken hebben met een krapte op de arbeidsmarkt is geen nieuws meer. Sterker nog, de meeste werkgevers zijn van alles aan het doen om op korte en lange termijn de instroom van nieuw personeel te kunnen waarborgen. En dat is maar goed ook, want onderzoek wijst uit dat het er de komende jaren niet beter op gaat worden.

Waar het bij ons gaat om een serieus probleem, dreigt het aan de andere kant van onze aardbol – in China – een economische ramp te worden. De gigantische groei van de economie en het bestaan van onderontwikkelde gebieden, in combinatie met een bevolkingspopulatie uit de tijd van de 1-kind-politiek zijn dé ingrediënten voor problemen. Grote problemen om voldoende gekwalificeerde werknemers te vinden.

Tijdens mijn wekelijkse update wist mijn collega Emile (Maximum Shanghai) te vertellen dat grote problemen altijd gepaard gaan met creatieve oplossingen.

In het begin noemden we iemand die onder andere voor de toestroom van nieuw personeel moest zorgen een recruiter. Sinds een aantal jaren noemen we dezelfde recruiter ook wel eens e-cruiter doordat een hoop van zijn of haar werkzaamheden zich afspelen in de electronische wereld.

Maar in China is een nieuw soort recruiter opgestaan: de PEE-CRUITER!

De PEE-CRUITER is een recruiter die zich ophoudt in de openbare toiletruimtes van gigantische gebouwen waar duizenden mensen werken.

Op het moment dat je als IT-er je blaas staat (of zit) leeg te druppelen, moet je er niet gek van opkijken dat je wordt aangesproken door een mede toiletgebruiker.

PEE-cruiter: Werk je ook hier?
IT-er: Ja, inderdaad. Op de 5e.
PEE-cruiter: Bij bedrijf x?
IT-er: Nee, bij bedrijf y.
PEE-cruiter: Dan weet je vast veel van .NET?
IT-er: Ja, inderdaad, dat is eigenlijk onze corebusiness.
PEE-cruiter: Da’s toevallig, ik weet nog iemand die op zoek is naar een .NET developer. Volgens mij bieden die HELE gunstige arbeidsvoorwaarden.
IT-er: Beetje gekke vraag misschien, maar heb je hier toevallig een kaartje bij je?
PEE-cruiter: Uh, even kijken… Ja, toevallig wel ja. Zullen we vrijdag even afspreken?

Moraal:
Werkgevers van Nederland opgelet!
In de toekomst vormen werknemers die wat te zeiken hebben wellicht een interessante doelgroep. ;-)