Hype van het jaar: Twitter

Jeroen Mirck  Donderdag 27 december 2007, 12:35Wat was de hype van het jaar? Niet de iPhone, want ondanks aanvankelijke scepsis is dat gelikte übermobieltje inmiddels toch echt heel succesvol gebleken. Terwijl er met het woord ‘hype’ doorgaans toch echt gedoeld wordt op zaken die een absurde aandachtspiek beleven die even zo snel weer kan inzakken. Second Life beleefde die dipmedio 2007, maar was volgens Adfoblog al een hype in december 2006. Linden Lab creëerde dus niet de hype van dit jaar. Laten we daarom een andere hype kiezen: Twitter. Deze kruising van chatten en microbloggen was een populair thema op vakborrels, waarbij het (net als bij Second Life) opviel dat velen er een mening over hadden zonder het überhaupt zelf ooit geprobeerd te hebben…

Twitter is voor mensen die geen leven hebben, schreef Adformatie-columnist Ruud de Langen medio november. Hij en veel andere commentatoren waren er als de kippen bij om hun gal te spuien over deze vorm van microblogging, waarbij je in tekstjes van sms-lengte met een groep vrienden online deelt wat je doet. De teneur: hebben die mensen niks beters te doen?

Het weerwoord kwam van de ‘twitterazzi’ zelf. Toptwitteraar en VPRO’s vertrekkende hoofd digitaal Erwin Blom (ruim zestienduizend ‘tweets’) noemt Twitter een virtuele koffieautomaat, maar ook “een permanente denktank, waar in korte tijd complete bedrijfsplannen ontstaan en ideeën worden getoetst”

. Zo kon het gebeuren dat crossmedia-expert Jaap Stronks via Twitter meer dan tweehonderd naamsuggesties ontving voor zijn eigen bedrijfje. Binnen een uur.

Marketeers moeten niet van Twitter verwachten dat ze er een massapubliek mee bereiken, maar gezien de dominante aanwezigheid van (interactieve) marketingexperts is het voor henzelf niet onzinnig om er te participeren en inspiratie te krijgen van vakgenoten. Ook steeds meer reclamemensen duiken op. Een voorspelling van Yuri van Geest, een andere veelgebruiker (ruim dertienduizend tweets): “Twitter en met name de onderliggende trend van lifelogging en augmented reality zal worden geïntegreerd in steeds meer platforms en sociale netwerken.”

Geen idee of de insiders gelijk krijgen, maar het biedt vast weer praatvoer voor de nieuwjaarsborrels die ons komende maand te wachten staan. Vraag aan de lezers:: waren er nog andere hypes die jullie opvielen? En: wat worden de hypes van 2008?

Bron: Adformatie