Solliciteer als mystery guest bij eigen organisatie!

Bas van de Haterd schrijft op www.marketingfacts.nl (klik hier om het artikel te lezen) dat alle marketeers en recruiters eens bij hun eigen organisatie als mystery guest moeten solliciteren. Gewoon om te kijken wat er gebeurd, of wat er niet gebeurd. Om te kijken wat er goed en/of fout gaat. In zijn artikel heeft hij het over een aantal problemen waar de veel organisaties nog steeds mee worstelen…

  • online solliciteren kost teveel moeite (er wordt (te) veel van de sollicitant gevraagd);
  • follow up naar aanleiding van sollicitatie is slecht (late of geen reactie).

Zelf heb ik meerdere keren in het belang van onze klanten de mystery guest uitgehangen (heb mijzelf bijvoorbeeld laatst bij de landmacht door het keuringsproces laten loodsen). En ik moet zeggen, ik heb daar ook wel eens vervelende ervaringen mee gehad. Om een voorbeeld te geven… Als je als bureau alles op alles zet (krap budget i.c.m. onderste uit de kan) om nieuwe mensen aan de organisatie te binden en je ontdekt dat er met de 3 a 400 geïnteresseerde potentiële nieuwe medewerkers in de database al drie kwart jaar niets is gebeurd, dan rijd ik met een denkrimpel in mijn hoofd terug naar Vlissingen.