Een goed online initiatief in de wereld van de makelaardij?

Omdat ik een aantal vrienden heb die in de makelaardij werken, hebben we het wel eens over de verschillen tussen het werken bij een reclamebureau en werken bij een makelaarskantoor.

Mijn werk bij Maximum vraagt om een grote discipline als het gaat om het bijhouden van de uren en de werkzaamheden. Als onze klanten moeten betalen voor de conceptontwikkeling van een ‘idee’, dan willen ze terecht weten wat voor een werk daarvoor verzet is en hoe lang dat heeft geduurd. Dit zorgt ervoor dat wij moeiteloos iedere 10 minuten tot een kwartier kunnen verantwoorden (meestal vooraf begroot).

Ik heb deze manier van werken wel eens tegen die vrienden van mij aangehouden, maar daar werd niet altijd even enthousiast op gereageerd. Zo zou het bijvoorbeeld lastig tot onmogelijk zijn om uren te verantwoorden die geïnvesteerd worden in de verkoop van een object, simpelweg omdat dit lastig te voorspellen is. Maar vanuit mijn perspectief vind ik het lastig om het systeem van courtage te begrijpen. Soms gaat de verkoop makkelijk, soms moeilijk, soms gaat het over een grote som geld en soms over een kleiner bedrag. Maar de courtage blijft staan waar die staat. Dat is toch vreemd? En zeker voor de klant.

Ik betwijfel dat ten zeerste, maar goed, het is dan ook niet mijn vakgebied. Als een makelaar twee tot drie maanden lang precies bijhoudt hoe lang hij met welke werkzaamheden bezig is ten gunste van welke opdracht, moet je m.i. een soort van voorspelling kunnen doen. En daarmee naar de klant een transparantere dienst kunnen leveren.

Wat zijn er toch weinig goede online initiatieven om de connectie tussen kopers, bieders en makelaars te verbeteren, bedacht ik me. Op het moment dat dat proces digitaler wordt, kun je gaan meten. En als je kunt gaan meten, kun je beter anticiperen en transparanter worden naar je klant.

Nu trok laatst het artikel over makelaarsbod.nl (http://www.frankwatching.com/archive/2008/05/19/site-gespot-makelaarsbodnl/) op www.frankwatching.com mijn aandacht.

Makelaarsbod.nl

 Voor de mensen die snel willen weten wat www.makelaarsbod.nl is:

Hoe werkt de site voor de consument?

“Makelaarsbod.nl biedt de mogelijkheid om binnen 2 werkdagen, kosteloos en vrijblijvend een overzicht te verkrijgen in de kosten en diensten van de makelaars in uw regio.

Hoe werkt makelaarsbod.nl voor de makelaar?

“Makelaarsbod.nl biedt de mogelijkheid om kosteloos en automatisch op de hoogte te worden gehouden van de concrete vraag naar bemiddelingsdiensten in de door de makelaar aangegeven regio’s. De makelaar heeft zo de mogelijkheid om in de beslissingsfase van de (ver)koper van een object zijn/haar bemiddelingsdiensten aan te bieden.

Dit is nu een initiatief waarvan ik het nut wel inzie. Het is voor klanten in ieder geval kosteloos, dus m.i. het proberen waard. Ik zal mijn vrienden eens tippen op deze site. Dan kunnen we kijken of ik later een post kan schrijven over een verbeterd makelaars product door middel van een fris 2.0 initiatief.

Bekijk ook:
http://www.frankwatching.com/archive/2008/05/19/site-gespot-makelaarsbodnl/
http://www.dutchcowboys.nl/online/13619