Kamer van Koophandel Scam.

Brief KvK

Misleidende brief.

Vanavond in de auto las ik al een e-mail waarin iemand mij waarschuwde voor een nepbrief van de Kamer van Koophandel. Bij thuiskomst bleek ik de nepbrief ook ontvangen te hebben op naam van mijn eigen bv. Het is wat mij betreft een zeer brutale en zeer goed uitgevoerde vorm van Scam.

Hoe langer ik er naar keek, hoe meer ik moest lachen. Het hele werkstukje deed me nog het meest denken aan cases zoals ik die voor het laatst in boeken op de Hogeschool had gezien. In de brief waarin ze mij vragen mijn contributie te voldoen voor 2009 vallen een aantal dingen direct op:

– Logo: het logo is niet het logo van de Kamer van Koophandel, maar het is iets wat er op lijkt, namelijk een klavertje vier.

– Adres: Bij het adres gaat de grap subtiel verder. KvK staat niet voor de Kamer van Koophandel, maar voor Kantoor voor Klanten. Als je op maps.google.nl het adres opzoekt zie je een hele serie bedrijven geregistreerd staan op dat adres. Iedereen met gezond boerenverstand ziet direct dat deze bedrijfsnamen niet 100% fris zijn. Op zich is het natuurlijk al bewonderenswaardig dat al deze bedrijven op één adres gevestigd zijn.

– E-mailadres / internetadres: Het e-mailadres is een niet zo professioneel info@kvkhandelsregister.nl adres. Ik heb het domein gelijk even gecheckt (http://www.kvkhandelsregister.nl) en ook dat is helemaal opgetuigd ten behoeve van deze actie.

Als ik de whois informatie van http://www.kvkhandelsregister.nl opvraag, lijkt het op het eerste gezicht nog steeds echt te zijn, tenminste als je snel kijkt. Want waarom moet een KvK zijn domein registreren in de UK?

– Bankrekeningnummer: Er staat net iets te duidelijk “LET OP A.U.B.! Ons nieuwe bankreknr. is: 29.01.34.609.” Opvallend, maar voor de mensen die hier achter zitten wel essentieel, want die willen mij toch even wat geld afhandig maken.

Conclusie:
Ik vind het een zeer brutale en ernstige zaak waar deze afzenders zich schuldig aan maken. Hopelijk vinden mensen, die twijfelen de factuur te betalen, dit verhaal zodat ze op tijd ontdekken dat er mensen zijn met minder goede bedoelingen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het klavertje vier in het logo het omgekeerde effect heeft voor hen! Eerlijkheid duurt het langst.

Verder nog even 100 punten voor de échte Kamer van Koophandel die in no-time onderstaande mail rond stuurde.

Valse facturen KvK in omloop

Duizenden ondernemers dreigen het slachtoffer te worden van een organisatie die zich door middel van nagebootst huisstijlgebruik voordoet als de Kamer van Koophandel. Er zijn facturen in omloop, die bijna identiek zijn aan de factuur die ondernemers jaarlijks in januari van de Kamer van Koophandel ontvangen in verband met de jaarlijkse bijdrage. De facturen die nu in omloop zijn, zijn echter niet afkomstig van de Kamer van Koophandel. Ondernemers kunnen een voorbeeld van de valse factuur bekijken op www.kvk.nl/Nieuws/valsefacturenkvkinomloop.asp.

Factuur niet van de Kamer van Koophandel
De valse facturen wekken ten onrechte de indruk dat het gaat om de jaarlijkse bijdrage die ondernemers aan de Kamer van Koophandel betalen. Zo staat op de valse factuur dat de bijdrage is voor vermelding op “KvKHandelsregister.nl”. Ook de website is een nauwgezette kopie van die van de Kamer van Koophandel.

Wie betaalt, zit in principe vast aan het aanbod
Onderaan de factuur staat vermeld dat het hier niet om een factuur gaat, maar om een aanbod. Wie betaalt, doet een opdrachtbevestiging en zit dus vast aan het aanbod.

De Kamer van Koophandel roept ondernemers en organisaties op niet op het aanbod van Kantoor voor Klanten in te gaan.

Heeft u een valse factuur ontvangen en deze reeds betaald dan adviseren wij u hiervan melding te maken bij het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF), u kunt deze misleiding melden via de website van SAF www.fraudemeldpunt.nl, loket meldingen.

Sinds 9 december circa 12.00 uur is de bankrekening van het betreffende bedrijf geblokkeerd en kan er geen geld meer op deze rekening worden gestort. Voor meer informatie over eventueel gedane betaling voor of na blokkering van dit rekeningnummer, verzoeken wij u contact op te nemen met uw bank.

Wanneer komt de echte factuur voor de jaarlijkse bijdrage van de Kamer van Koophandel?
De facturen voor de jaarlijkse bijdrage aan de Kamer van Koophandel worden niet eerder dan januari 2009 verzonden. Iedereen die staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel krijgt dan een factuur van de KvK voor de jaarlijkse bijdrage. De KvK gebruikt deze wettelijke bijdrage om haar taken uit te voeren: het registreren van bedrijfsgegevens in het handelregister, voorlichting geven aan (startende) bedrijven en het stimuleren van de regionale economie.

Namens Kamer van Koophandel Nederland
Postbus 191
2440 AD Woerden

Zie ook:

Trouw: Maatregelen tegen valse Kamer van Koophandel
Nuzakelijk.nl: Valse kamer van koophandel brieven in omloop
Elsevier: Maatregelen tegen valse Kamer van Koophandel
Gooi en Eemlander: Duizenden bedrijven dupe van KvK-fraude