TNO presenteert resultaten analyse verschillen in website statistieken.

“Ik heb zelf deelgenomen aan dit onderzoek met als doel om meer inzicht te krijgen in hoe WA pakketten werken (kennis verdieping) en hoe ik de verschillen waar ik op mijn vakgebied mee te maken krijg kan begrijpen en wellicht verklaren.”

Webstatistieken zoals Google Analytics en Nedstat zijn belangrijke instrumenten voor het meten van bijvoorbeeld het succes van uw website of de effectiviteit van uw marketingcampagnes. Maar verschillen in metingen tussen pakketten zijn regelmatig aanleiding tot vragen over de betrouwbaarheid van de data.

In maart 2009 heeft TNO een project afgerond dat als doel had de verschillen in webstatistiek metingen te onderzoeken en oorzaken van de verschillen te achterhalen. Via een uitgebreide benchmark van grote Nederlandse websites en een gecontroleerde testomgeving is onderzocht welke mate van verschillen in website statistieken acceptabel zijn. De resultaten van dit project worden op 25 maart door Bart Gijsen van TNO gepresenteerd.

In samenwerking met online marketing experts van Blue Mango, ClickValue, Maximum en Netprofiler startte TNO in de tweede helft van 2008 een project om de verschillen en metingen in website statistieken inzichtelijk te maken. Daarbij is webstatistieken data samen met STIR en DART data van diverse websites onderzocht. Aan deze analyse werkten onder andere Agis, Ilse Media, Typhone, TNO en Univé Verzekeringen mee.

Ook zijn testen met verschillende pakketten uitgevoerd in een gesloten website omgeving. De projectresultaten geven onder andere concrete richtlijnen om te bepalen of afwijkingen tussen website statistieken op een website binnen een acceptabele marge vallen, of dat er reden is om de website statistieken in twijfel te trekken.

Presentatie op 25 maart op Web Analytics Association Nederland meeting

De resultaten van het onderzoek worden op de volgende meeting van het Web Analytics Association Nederland. Deze meeting vindt plaats op woensdag 25 maart 2009 bij LBi Lostboys in Amsterdam. Het event is gratis en voor iedereen toegankelijk. Meer informatie kunt u vinden in de uitnodiging van de WAA of kunt u opvragen bij Martijn Staal.