“They don’t know shit about recruitment!”

Tijdens het congres Succesvol Werven via Internet kwam de quote “They don’t know shit about recruitment” naar voren. De zin was onderdeel van een filmpje dat liet zien hoe moeilijk de jury het had tijdens de jurering van de beste recruitmentsites voor de Gouden Cursor 2009. De 5 sites die het hoogst gewaardeerd werden:

 

Recruitmentsite bol.comhttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2009/03/bol.jpg 1009w” sizes=”(max-width: 300px) 100vw, 300px” />

Recruitmentsite bol.com

http://banen.bol.com/

 

Recruitmentsite DHLhttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2009/03/dhl.jpg 1009w” sizes=”(max-width: 300px) 100vw, 300px” />

Recruitmentsite DHL

www.werkenbijdhl.nl

 

Recruitmentsite Reed Businesshttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2009/03/reedbusiness.jpg 1009w” sizes=”(max-width: 300px) 100vw, 300px” />

Recruitmentsite Reed Business

www.reedbusiness.nl

De Brauw Blackstone Westbroek recruitmentsitehttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2009/03/debrauw.jpg 1009w” sizes=”(max-width: 300px) 100vw, 300px” />

De Brauw Blackstone Westbroek recruitmentsite

http://www.werkenbijdebrauw.nl

 

Recruitmentsite Achmeahttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2009/03/achmea.jpg 1009w” sizes=”(max-width: 300px) 100vw, 300px” />

Recruitmentsite Achmea

www.werkenbijachmea.nl

De jurering was, volgens Harald Roelofs, een waar gevecht geworden. Zie hieronder een filmpje om te zien hoe het er aan toe ging.

En het was ook echt een waar gevecht. Want voor de meetbare factoren van recruitmentsites (arbeidsvoorwaarden, contactmogelijkheden, etc) was al eerder onderzoek uitgevoerd onder in totaal 350 recruitmentsites. Maar voor zaken die moeilijker te meten zijn, denk aan candidate experience, waren wij als jury (Harald Roelofs, Marion de Vries, René Herremans, Thomas Waldman en ik) uitgedaagd.

In eerdere posts over Succesvol Werven via Internet heb je al kunnen lezen dat Reed Business er vandoor is gegaan met de Publieks Cursor 2009.

Publiekscursor 2009 voor Reed Businesshttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2009/03/publiekscursor2009reedbusiness.jpg 800w” sizes=”(max-width: 300px) 100vw, 300px” />

Publieks Cursor 2009 voor Reed Business

En dat De Brauw Blackstone Westbroek de Gouden Cursor 2009 won.

Gouden Cursor 2009 gaat naar De Brauwhttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2009/03/goudencursor2009debrauw.jpg 800w” sizes=”(max-width: 300px) 100vw, 300px” />

Gouden Cursor 2009 gaat naar De Brauw

Wat ook in de eerde posts te lezen viel, is dat het rijtje met hoogst geëindigde recruitmentsites niet zo schokkend veel anders was dan het rijtje van vorig jaar. Daarnaast passeerden een aantal van deze namen bij Digitaal Werven ook al de revue.

“Is het dan zo moeilijk om een goede recruitmentsite te maken?”

Dit hoor je wel eens om je heen als het gaat over recruitmentsites. Opmerkingen als:

 • “Waarom kunnen ze de site niet alleen qua design op laten poetsen?”
 • “Waarom weten ze bij bedrijf y niet hoeveel mensen die vacature x bekijken en uiteindelijk solliciteren?”
 • “Waarom kan je op de site van bedrijf y niet gewoon alle gegevens vinden van de recruiters zodat je contact met ze kan opnemen?”
 • “Waarom duurt het zo lang voordat sollicitanten eindelijk wat te horen krijgen van het bedrijf/organisatie waar ze hebben gesolliciteerd?”

Ik ben het roerend eens met iedereen die roept dat er nog veel verbeteringen mogelijk zijn. Als je de cijfers uit het onderzoek van IntelligenceGroup (350 doorgelichte recruitmentsites) bekijkt, lijkt het wel alsof het huilen met de pet op is. Maar is dat ook zo?

Als je het mij vraagt niet. Vanuit de dagelijkse praktijk weet ik dat dingen die op het eerste gezicht technisch een “one-night-fix” lijken, in de praktijk vaak veel complexer zijn. Voorbeelden?

 • Budget
 • Verantwoordelijkheden
 • Gescheiden afdelingen / systemen (WA / ARM (Applicant Relationship Management) / ATS) en alle narigheid die daarmee samenhangt
 • Verantwoordelijken die de huidige en nieuwe technologische mogelijkheden niet bij kunnen houden
 • Etc.

Technologie

En als we het dan toch over Succesvol Werven via Internet hebben, moeten we het kopje technologie er ook even bijpakken. Want het voorbeeld dat ik hierboven aanhaal – van mensen die de hedendaagse technische mogelijkheden en de snelheid waarmee er nieuwe mogelijkheden ontstaan niet bij kunnen benen – zal in de toekomst veel vaker voorkomen.
Er zijn diverse ontwikkelingen gaande op technologisch gebied die digitaal werven ingrijpend gaan veranderen. Ik kan onmogelijk voorspellen hoe de toekomst er uit gaat zien, maar…

 • Wat als iedereen zonder drempels vragen kan stellen aan iedereen (ongeacht het niveau van deze persoon binnen de organisatie) bij een andere werkgever?
 • Wat als iedere gebruiker zijn huidige werkgever kan blokkeren op de gebruikte social networks zodat er ongestoord gecommuniceerd kan worden met recruiters van andere organisaties?
 • Wat als de concurrent het mogelijk maakt om alle interessante vacatures door te bladeren op een mobiele telefoon, die in iedere milliseconde vrije tijd geraadpleegd kunnen worden?
 • Wat als de werknemers van de organisatie zoveel projecten goed hebben afgerond dat ze op basis van die digitale cv via LinkedIn worden uitgenodigd door concullega’s van de concurrent?
 • Wat als slecht nieuws over jou als werkgever eerder op 10 sites staat en opgeslurpt is door Google nog voordat het gesprek is aangegaan met de persoon in kwestie om het probleem op te lossen?
 • Etc.

Kortom, het vak en met name de digitale kant ervan, is gelukkig (want dat maakt het zo leuk) stevig in beweging. Het is aan ons allen de kunst om wakker te blijven en goed op te letten hoe we hier ons voordeel mee kunnen doen.

They don’t know shit about recruitment?

We don’t know shit about recruitment!

Zie ook:
http://gordonlokenberg.wordpress.com/
http://www.werf-en.nl/18/03/2009/seminar-succesvol-werven-via-internet/
http://www.slideshare.net/marcdevries/succesvol-werven-120309
http://recruitmentmatters.nl/2009/03/12/geert-jan-waasdorp-het-is-arbeidsintensief-maar-niemand-vinden-is-arbeidsintensiever/#more-10189
http://recruitmentmatters.nl/2009/03/12/de-luchtmacht-en-tennet/
http://recruitmentmatters.nl/2009/03/12/floor-is-daar-waar-een-gouden-cursor-te-winnen-valt/