Shanghai als expat #cntrip

Nu ben ik natuurlijk allesbehalve een expat, maar door ons verblijf bij Emile en Eve (partner Maximum Shanghai en zijn vriendin) krijg je wel een beeld van hoe een expat leven er in Shanghai uit ziet. Het is voor ons best even wennen dat er bijvoorbeeld hele dagen een ‘ayi’ in huis is. Dit is een soort van full-service werkster die naast schoonmaken, ook eten koopt en kookt en bijvoorbeeld je kinderen naar school brengt en ophaalt als dat nodig is. Dit klinkt heel erg luxe, maar dat is het ook. Toch is deze hulp als je hier woont heel erg welkom, omdat heel veel dingen veel moeite kosten hier. Zoals je bij ons nog even je huis stofzuigt en dan boodschappen doet voor een hele week is hier wat lastiger. Je kunt namelijk niet overal fruit, groente en vlees halen waarvan je zeker weet dat er geen gekken chemicaliën of hormonen in zitten ;-) Om maar te zwijgen over het regelen van zaken als scholing of opvang of een plek om te bevallen.

Wat wel grappig is, is het feit dat iedere westerse expat worstelt met dezelfde problemen. En dat schept een band. Je wordt heel snel aangesproken als je andere westerse mensen tegenkomt hier. Zo vroeg een man in het park bij Emile of ik hem kon helpen met het installeren van zijn draadloos internet omdat hij er door de Chinese interface van het apparaat niet uit kwam. Een Engelsman in één van de weinige supermarkten zei dat als ik mijn fahita’s niet kon vinden ik maar gewoon bier moest kopen -> altijd goed! En sprak een Engelse advocaat – zo bleek later – ons aan in een restaurant met de vraag of Jara zin had om met zijn dochter te kleuren en te knutselen.

Voor de rest blijf je hoe dan ook, vaak genoeg tegen een cultuurshock aanlopen. Alles gaat hier toch anders en als je even denkt dat het niet zo is, dan nog gaat het anders. Mensen communiceren anders, reageren anders (op emoties), mensen vinden andere dingen belangrijk. Zo kost het mij veel moeite om voor morgen een Triple Dikke Friday Track te vinden. Want DJ’s hebben hier alles behalve een sterrenstatus. Ze worden gewoon gezien als plaatjes draaiers.