Het ging ons voor de wind op de Welvaart #friendsail

Aan boord op de klipper welvaart tijdens #friendsail.Afgelopen weekend heb ik samen met een aantal vrienden het IJsselmeer bevaren met een heel mooi schip van het type klipper (zie foto links en klik om meer foto’s te bekijken -> TX Ab!). Omdat ik weinig tijd heb gehad – of beter gezegd genomen – om me voor te bereiden op dit spektakel wist ik niet goed hoe een klipper er ook al weer uitzag. In een ver verleden had ik bij Maximum namelijk wel eens meegewerkt aan een actie voor ASML waarbij – ik meen technici – een dag op zo een klipper konden winnen. Dus toen heb ik wel eens wat foto’s voorbij zien komen, maar echt scherp is die herinnering niet meer.

Omdat wij wat vertraging hadden tijdens het vertrek vanaf huis afgelopen vrijdag was het al donker toen wij aan boord stapten. Dit zorgde er voor dat ik de buitenkant van het schip op dat moment niet goed kon bekijken. Maar de binnenkant was daardoor misschien wel een nog grotere verrassing. Want wat zag dat er te gek uit! De klipper uit 1906 die vroeger voornamelijk werd gebruikt als vrachtschip om steenkool en mest (dit rook je niet meer ;-) mee te vervoeren is omgebouwd tot luxe passagierschip. Omdat je er maximaal met een mannetje of 20 op kan varen én slapen (35 alleen varen geloof ik) hadden wij met zijn allen veel ruimte. Er waren meerdere douches en toiletten aan boord en het verblijf / kombuis zag er heel ruim en gezellig uit. Wat ik persoonlijk wel fijn vond is dat ik overal rechtop kon staan (1.94556778 cm). Na een welkomst speech van de schippers Christiaan en Grete zijn we begonnen met het bouwen van een goed feestje! Met ruim voldoende eten en drinken voor de bemanning en een draagbaar DJ-setje koste ons dat geen enkele moeite.

Iets meer moeite koste het de volgende dag, maar omdat je aan boord direct met je hoofd in de wind zit, was iedereen ook snel weer paraat. We zetten na een stevig ontbijt, koers naar het noorden. Uiteindelijk besloten we in overleg met de schipper voor Den Oever te kiezen (of was het nou Makkum of Harlingen of… #insidejoke), waar op dat moment de visserij feesten plaatsvonden. Gedurende de dag zijn we 20 keer lekker nat geregend en weer droog gewaaid. Ideaal!

Helaas kon ik door dit zeilavontuur niet bij de bruiloft van een vriend en collega zijn, maar door de geringe wind die middag, hadden we genoeg tijd om met de laptop op dek en de dongel met gestrekte arm in de lucht nèt genoeg bereik te krijgen om via de webcams in het Van Cappellenhuis (<- bij Maximum) een glimp van het bruidspaar op te vangen.

’s Avonds hebben we na een altijd goed smakend diner van (scheeps)maat Joost (onze #manski kok voor intimi) nog een paar bieren gedronken op de visserij feesten in Den Oever. Gesellug bijzonder zeg ik *HIP*.

Na het tweede broodnodige stevige ontbijt, hebben we met ruime wind met dit 31 meters tellende schuitje heel snel terug weten te zeilen naar Enkhuizen. Gemiddeld zaten we zo rond de 8 knopen geloof. Soms haalden we zelfs 9 knopen en dat met een dubbel rif in het grootzeil! En dat is best rap voor zo een schip.

Blij werd ik bij de gedachte aan het weerzien van mijn kids, maar minder blij werd ik van het afscheid nemen van de Welvaart en het gepaarde avontuur. Bedankt vrienden voor alle verhalen, grappen en …

Hieronder vind je een map, met onze avonturen in foto’s en onze avonturen in Twitter.

—[ LET OP, NA DEZE ZIN VOLGT ER SNOEIHARDE RECLAME ]—

Denk je na het lezen van dit verhaal: Ja ik ben een man en ik wil ook een keer varen op de Welvaart samen met mijn…
– voetbal maten
– maten van de schietvereniging
– clubje van het vrijgezellenfeest

Dan bel of mail je met de aantrekkelijke nuchtere blonde Grete voor meer informatie op: 06-51456220 / klipperwelvaart@gmail.com

Denk je na het lezen van dit verhaal: Ja ik ben een vrouw en ik wil ook een keer varen op de Welvaart samen met mijn…
– blonde vriendinnen uit mijn hockeyteam
– vriendinnen van de jazzdance
– vriendinnen van de tennis

Dan bel of mail je met blanke pit Christiaan – die ieder vrouwenhart sneller doet kloppen – voor meer informatie op: 06-51456220 / klipperwelvaart@gmail.com

…of je kijkt op deze pagina.