Mijn recept voor het bakken van heerlijke profielfoto. #personalbranding

Corné Wielemaker zijn profielfoto voor gebruik op Twitter (maximum.nl)Ik heb al vele complimenten ontvangen voor mijn profielfoto (avatar) die ik op diverse sites gebruik. Ongeveer één keer per twee weken hoor ik wel ergens iets over dat ‘hoofdje’. Laatst gaf iemand zelfs aan dat ze mijn profielfoto had gebruikt in een presentatie, als voorbeeld van hoe het moet. En regelmatig wordt me gevraagd of ik voor anderen ook zo’n avatar wil maken.

Al die aandacht voor mijn profielfoto heeft mij doen besluiten om het recept van mijn avatar uit te schrijven. Om een kort verhaal lang te maken en om bij het begin te beginnen: er is natuurlijk al veel geschreven over ‘personal branding‘ (waar de profielfoto mijns inziens een belangrijke rol in speelt). De Barbapapa van de marketing, Seth Godin, schreef een prachtige post over ‘the power of a tiny picture‘. Nog veel te vaak zie je mensen die het eng vinden een foto van zichzelf online te zetten en daarom kiezen voor iets anders, iets non-descripts zoals bijvoorbeeld een bedrijfslogo.

Zie het als een persoonlijk gesprek met iemand die een zak over zijn hoofd heeft met daarop het logo van bijvoorbeeld zijn makelaarskantoor of zijn hond in actie. Dat praten lukt wel, maar toch voelt en is de communicatie armer dan wanneer je weet en ziet met ‘wie’ je praat.

Chocolaterie Corné in België gefotografeerd door een vriend van mij.In het begin heb ik een deel van de foto links (dat FOOD staat me wel aan) gebruikt in mijn profielfoto’s en ik merkte dat het niet goed werkte. O nee, dat is niet waar. Ik dacht dat het wel werkte, maar merkte het verschil pas toen ik mijn huidige foto in gebruik nam. Maar voordat het zover was dacht ik, ik moet iets unieks / herkenbaars creëren waar in ieder geval mijn gezicht goed te zien is, maar op zo’n manier dat het net even wat opvallender is. Na een paar kranige teugen Zeeuwse zeewind werd het idee van dat kleine hoofdje geboren.

Recept van mijn profielfoto.

Benodigdheden:

 • 1 Digitale spiegelreflex, Canon EOS 4oo Digital (duh!) met EFS 17-85mm Canon objectief en 4 Gigabyte geheugen kaart
 • 6 Kopjes kokend hete Nespresso koffie (liefst zwarte cups, maar paars mag ook)
 • 1 MacBook Pro 17″, met een buitenkant zonder stickers en met Adobe Photoshop geïnstalleerd
 • 1 Hardhouten trap (houtsoort Iroko) met daarin 2x een draai en een vrij trapgat met spijlen
 • 1 een Leicht keuken (kleur 273FG platina gelakt) met RVS handgrepen
 • 1 rechter arm met een lengte van ongeveer een meter lang (niet getest, maar een iets kortere werkt misschien ook)
 • 1 linker hand (bij voorkeur die van jezelf)
 • 1 potje Marne Grove Mosterd (verkrijgbaar bij de Albert Heijn voor 0,72)
 • 1 vriendin of vriend (ik ben geholpen door Mies, maar iemand anders werkt misschien ook)
 • 1 grijze broek van het type Esprit Denim
 • 1 paar zwarte schoenen van het merk Converse maat 45
 • 1 ongestreken overhemd, kleur wit (andere kleur werkt misschien ook)
 • 3 plastic tassen die je aan de paal van de trap kunt hangen
 • 1 hand zonder french manicure
 • 1 hoofd met een dit-is-het-hoofd-van-mijn-nieuwe-avatar-uitdrukking

Nadat ik alle benodigdheden in huis had, ben ik aan de slag gegaan. Allereerst heb ik een foto van mijn eigen hoofd gemaakt voor het grijze (kleur 273FG) keukenkastje. Belangrijk is het om te weten, dat je vantevoren je dit-is-het-hoofd-van-mijn-nieuwe-avatar-uitdrukking goed oefent. Tip: klik hier voor oefen muziek. Als je de juiste uitdrukking op je gezicht weet te toveren neem je de Canon EOS 400 Digital met het EFS 17-85mm objectief in je linkerhand (rechts werkt waarschijnlijk ook) en druk je enkele keren op de ontsluitingsknop. Daarna kruip je achter die MacBook Pro 17″ en selecteer je de beste foto onder het genot van 1 kopje Nespresso.

Corné Wielemaker zijn profielfoto voor gebruik in social media (maximum.nl)http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-hoofd-300×238.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Zoals je ziet heb ik mijn keuze gemaakt. Zodra je de beste dit-is-het-hoofd-van-mijn-nieuwe-avatar-uitdrukking-foto hebt geselecteerd, open je deze in Photoshop. En start je met het bewerken en het vrijmaken van het hoofd van de omgeving. Als je een ervaren Photoshopper bent weet je dat er verschillende manieren zijn om dit te doen, maar ik heb het gedaan door middel van het schilderen met een mask nadat ik een ‘Color Range’ heb geselecteerd.

Corné Wielemaker zijn profielfoto voor gebruik op Facebook (maximum.nl)http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-hoofdvrijmaken-150×150.jpg 150w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-hoofdvrijmaken-300×300.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Als je de dit-is-het-hoofd-van-mijn-nieuwe-avatar-uitdrukking vrijstaand gemaakt hebt, start je met het basaal corrigeren van de kleuren. Basaal, omdat dit straks in de complete montage nog veel nauwkeuriger moet gebeuren.

Corné Wielemaker zijn profielfoto voor gebruik op LinkedIn (maximum.nl)http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-koppie-150×150.jpg 150w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-koppie-300×300.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Vervolgens sla je het bewerkte bestand op en laat je de Nespresso machine alvast koffie 2 bereiden. Op het moment dat de tweede koffie vrolijk in je kopje pruttelt schiet je een foto van je linkerhand die je net als je hoofd voor datzelfde keukenkastje houdt. Houd qua oefening eerst met je hand het kleine potje Marne Grove Mosterd vast en verwijder dit net voordat de foto’s neemt. Nadat enkele foto’s van de hand zijn genomen, begint ook hier het selectie werk. Wat is de beste hand?

Corné Wielemaker zijn profielfoto voor gebruik bij personal branding.http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-hand-150×150.jpg 150w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-hand-300×300.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Vervolgens open je de foto van de hand in Photoshop en begin je deze van de achtergrond (keukenkastje) los te maken. Ook hier heb ik weer geschilderd met een mask en basale kleurcorrectie toegepast. Dan heb je iets dat er uitziet als hieronder.

Corné Wielemaker zijn profielfoto voor gebruik bij arbeidsmarktcommunicatiehttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-handschoon-150×150.jpg 150w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-handschoon-300×300.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Klap nu de MacBook Pro dicht en vraag of je vriend of vriendin (in mijn geval) een foto van je maakt terwijl je op de Iroko hardhouten trap staat. Belangrijk hierbij is dat je de MacBook Pro onder je arm houdt en je bovenlijf redelijk recht houdt. Let er ook op dat de plastic tassen die aan de trap hangen, goed in beeld zijn.

Vervolgens vraag je die vriend of vriendin, nog een paar foto’s te maken als je in het trapgat hangt. Laat die vriend of vriendin zien dat je blij bent met de hulp en bied een kopje koffie aan. Let er op dat je voeten in een goede stand staan en niet hangen. Dit kan je simuleren door je in te beelden dat iemand je bij je nek pakt en meesleept naar een plek waar je ABSOLUUT NIET naar toe wilt. Ik heb na deze zeer professionele uitgedachte shoot, onderstaande foto’s uitgekozen.

Corné Wielemaker zijn profielfoto voor gebruik bij recruitment advertisinghttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-opdetrap-150×150.jpg 150w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-opdetrap-300×300.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Nadat je, onder het genot van een kopje Nespresso (4e) de benodigde delen (benen en bovenlijf) vrijstaand hebt gemaakt, pas je ook hier de basale kleurcorrectie toe. Je hebt dan onderstaande onderdelen.

Corné Wielemaker - het recept voor een avatarhttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-onderdelen-150×150.jpg 150w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-onderdelen-300×300.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Met veel inspiratie, enthousiasme en honger naar het eindresultaat plaats je alle onderdelen bij elkaar in één document. Op dit moment krijg je het complete plaatje voor het eerst te zien. Nu is het belangrijk om alle onderdelen qua grootte en positie op het canvas te positioneren. Dan krijg je een soort van ‘platte’ collage als hieronder.

Corné Wielemaker - het recept voor een avatarhttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-inpositie-150×150.jpg 150w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-inpositie-300×300.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Nu komt het laatste stukje van het proces, dingen laten verdwijnen en verschijnen op de plaatsen waar het in de 3D aka echte wereld ook zo is. Je ziet in de foto hieronder dat ik hier en daar delen verwijder en laat overlappen.

Corné Wielemaker - het recept voor een profielfotohttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-cutout-150×150.jpg 150w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-cutout-300×300.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Als laatste schilder je handmatig de schaduwen in het hele plaatje en geef je de ogen wat extra ‘SPARKLING POWER’ door het oogwit witter te maken en het bruin helderder van kleur. Ik verwacht dat dit ook met blauwe ogen lukt.

Corné Wielemaker - foto - profiel - avatar - bloghttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-klaar-150×150.jpg 150w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/cornewielemaker-personalbranding-avatar-klaar-300×300.jpg 300w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Nu komt de meest belangrijke stap van het geheel, met de 5e Nespresso genieten van het eindresultaat terwijl je je foto in allerlei formaten voor de verschillende profielfoto’s snijdt.

Mocht je zelf ook een nieuwe profielfoto gaan bakken en dit recept daarbij gebruiken, dan hoor ik daar graag meer over. Sinds mijn nieuwe profielfoto is dit weblog nog meer dan ooit mijn eigen hangplek geworden en heeft het deuren voor mij geopend waardoor ik op hele bijzondere plaatsen kom. Wat dacht je van…

Zo kom je nog eens ergens.http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/02/AD-wilders-moskovic-corne-wielemaker500-265×300.jpg 265w” sizes=”(max-width: 500px) 100vw, 500px” />

Zo kom je nog eens ergens.

 • Pingback: Tweets that mention Mijn recept voor het bakken van heerlijke profielfoto. #personalbranding -- Topsy.com()

 • Ik wilde meteen aan de slag maar wat denk je? Ik heb een Canon EOS 500 en geen EOS 400…. k*t, dan maar een andere hobby zoeken…

 • haha cornelis wat een verhaal. Jammer dat ik geen Marne Grove Mosterd heb, anders had ik allang zo’n zelfde profielfoto gehad.

 • Rooie René

  Goed en inspirerend verhaal weer! Pfff en ik dacht dat je door reuzen gevangen was en daar foto’s van had (gelukkig hebben we de foto’s nog). Blijkt dat je me weer gewoon in het ootje hebt genomen! Knap gedaan, ondanks recept doe ik het je niet na denk ik!

 • @jfageerts, helaas, dan lukt het niet. En volgens mij heb jij ook niet de juiste kleur keukenkastjes toch? Dit is echt een lofzang aan alle regeltjes en lijstjes die we op internet moeten consumeren. Geef creativeit de ruimte zeg ik.

  @joerie als ik je nog eens zie zal ik er een voor je meebrengen

  @rooie rené nou het is natuurlijk ook precies de bedoeling om mij niet na te doen, maar juist te overtreffen. Ben benieuwd waar je mee gaat komen. En nu niet jezelf laten zien met hele kleine handjes he? ;-)

 • Sh00t Ik heb geen mosterd in huis!

  ( tnx voor de handleiding )

 • Cool!! Ik wou dat ik zo handig was met Photoshop. Complimenten voor je creativiteit!

 • @martijn, hè dat is jammer. Heb je al wel de plastic tassen voor aan de trap?

  @chantal dank je wel voor de complimenten. Je kunt het natuurlijk nog wel leren of aan iemand vragen. Maar het moraal van dit verhaal is natuurlijk dat het leuk is om iets anders dan anders te bedenken / ontwikkelen. Hoe je dat dan uitvoert is ondergeschikt.

  Ik vond toevallig ook nog dit artikel: “Merken vaak ontvolgd” http://www.marketingonline.nl/nieuws/bericht/merken-vaak-ontvolgd-op-twitter/

 • @enroc de indrya is ook lekker #nespresso als afwisseling van de arpeggio. Misschien niet zo geschikt voor een fotoshoot, maar toch :)

  Enne, “de Barbapapa van de marketing, Seth Godin” geniaal !

 • @tomv die indrya die ken ik niet, zal eens een doosje bestellen volgende keer. Groet van mij en Barbapapa! ;-)

 • En als je niet zo goed in photosjop bent: http://www.mobypicture.com/user/pboonstra/view/8758954

 • @patrick, ha die is goed! Dat was een stuk sneller geweest ;-)

 • BirdBlok

  Birdblok zal eens gauw die zak van haar hoofd gaan halen :)
  Leuk geschreven, knap bedacht, goed uitgevoerd
  Wacht nu op de zomerse uitvoering in jawel… toch weer die zwembroek ;)

 • @birdblok haha, goed zo en bedankt voor de complimenten. Ik kan nog niet garanderen dat er een zomerversie komt hoor, hahaha