Van margarinetrutje naar lekker ding. #lovezeeland

zeeuwsmeisje gekopzeeland zeelandEergisteren kopte de Provinciale Zeeuwse Courant met: “Zeeuws imago blijft worstelen (klik voor artikel)” en “De terugkeer van het ‘margarinetrutje (klik voor het artikel)“. In deze artikelen valt te lezen dat uit merkenonderzoek blijkt dat de provincie Zeeland zich op de zevende plaats mag zetten als het gaat om de reputatie van de provincie.

Wat ik wel verwarrend vind aan deze artikelen is dat de PZC het eerst over reputatie heeft en vervolgens hoe sympathiek de provincie is. Dat zijn mijns inziens twee heel verschillende zaken. Maar het feit blijft dat  Zeeland niet op nummer 1 staat volgens dat onderzoek.

Zelf wordt ik daar niet direct zenuwachtig van. Eén van de redenen dat ik zo gek ben op Zeeland is dat het er van tijd tot tijd lekker rustig is en dat lukt natuurlijk beter als je op een 7e plaats staat dan op de 1e. Maar eerlijk is eerlijk, liever had ik gezien dat ‘mijn’ provincie op nummer 1 zou staan.

Ook verantwoordelijke gedeputeerde Sjoerd Heijning vind volgens het artikel de 7e plek nog niet zo slecht. Hij zegt dat we zo mooi in de middenmoot van alle provincies zitten en dat is nog steeds heel wat anders dan achteraan.

En Zeeland werkt er aan, onder andere met de campagne (die geen campagne genoemd mag worden) ‘Laat Zeeland Zien / Zeeland echt waar‘. Sjoerd voegt er in het artikel nog aan toe dat het een tijd duurt voordat imago campagnes hun vruchten afwerpen. En dat kan ik vanuit mijn werk beamen. De effecten van dit soort campagnes kunnen pas over langere termijn gemeten worden. Zo zal over een jaar of twee uit onderzoek moeten blijken of de campagne ‘Laat Zeeland Zien / Zeeland echt waar’ die provincie Zeeland nu voert, effect sorteert. Feit blijft dat dit soort initiatieven heel kostbaar zijn.

Maar ik vind het naast de verantwoordelijkheid van de provincie ook een verantwoordelijkheid van de Zeeuwen om hun provincie te promoten. Ten eerste is het leuk om te doen, maar nog belangrijker is dat als ons dat lukt, we er allemaal beter van worden. Maar dan moet je wel de juiste middelen tot je beschikking hebben natuurlijk.

Naar verwachting zal dit idee Sjoerd Heijning ook wel aanspreken. Op deze pagina valt te lezen dat hij taken die bij de gemeente horen daar ook wil laten zodat de provincie daarop kan bezuinigen. Die filosofie kan je natuurlijk ook op dit onderwerp projecteren.

De terugkeer van het ‘margarinetrutje’

Zo heeft voormalig commissaris van de koningin Wim van Gelder ooit ons Zeeuws meisje ‘margarinetrutje’ genoemd. Een onhandige uitspraak. Zeker als je toch al problemen hebt met de reputatie van je provincie.

Bovendien ben ik er van overtuigd dat dit margarinetrutje, dat symbool staat voor Zeeland en haar cultuur een krachtige vrouw is die de provincie juist op de kaart gaat zetten.

lovezeeland engagement corne wielemakerhttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/05/lovezeeland-engagement-corne-wielemaker-1024×579.jpg 1024w, http://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/05/lovezeeland-engagement-corne-wielemaker.jpg 1136w” sizes=”(max-width: 300px) 100vw, 300px” />Mensen die mij kennen weten dat ik het initiatief #lovezeeland ben gestart. In april 2009 plaatste ik de eerste foto met ‘#lovezeeland’ in de titel. Destijds betekende dat het (mobiel) fotograferen van de provincie en die foto’s te verspreiden in sociale netwerken via Mobypicture onder vermelding van het label (#hashtag) #lovezeeland. Inmiddels zijn velen mij geholpen en ongeholpen gevolgd en kan je zien dat er alleen al op het platform Mobypicture 111 mensen meehelpen en in totaal een kleine 3000! foto’s hebben geupload. Foto’s die de reputatie van Zeeland ten goede komen, met ‘ontelbare’ views. Het totaal aantal berichten (blogs, twitter berichten) met de hashtag #lovezeeland komt uit op zo een kleine 6000 berichten en de trend laat zien dat dit nog maar een begin is!

Gek op Zeeland.nl

gekopzeeland.nl lovezeeland corne wielemakerhttp://blog.cornewielemaker.com/wp-content/uploads/2011/05/gekopzeeland-lovezeeland-corne-wielemaker.png 500w” sizes=”(max-width: 290px) 100vw, 290px” />Ik ben gek op Zeeland en dat uit zich op verschillende manieren. Het feit dat ik er bewust voor kies om in Zeeland (133km) van mijn werk te gaan wonen zegt wellicht genoeg. In mijn werk ben ik dagelijks bezig met het door elkaar vlechten van arbeidsmarktcommunicatie, online communicatie en creativiteit. Die kennis gebruik ik ook bij het ontwikkelen van het initiatief www.gekopzeeland.nl. Een platform, dat in de nabije toekomst Zeeland gaat laten zien, zoals de bewoners en de bezoekers het zien en ervaren. De dame hier naast wordt het gezicht van het platform, geen margarinetrutje maar een lekker herkenbaar ding dat symbool staat voor de liefde voor Zeeland.

Mét in plaats van voor.

Veel initiatieven worden ontwikkeld zonder de mensen waar het om gaat in het proces te betrekken. Dit kom ik in mijn werk ook soms tegen bij organisaties. En dat is een cruciale fout. Want één van de belangrijkste dingen die je voor elkaar wilt krijgen is dat de mensen je initiatief ‘omarmen’ alsof het ‘eigen’ is en dat bereik je in de laatste plaats door mensen te zeggen dat ze het moeten omarmen. Iets waar de campagne van de provincie Zeeland zich wel een beetje schuldig aan maakt mijns inziens.

Als je iets voor een bepaalde doelgroep ontwikkelt, ontwikkel het dan mét die doelgroep. Je krijgt daardoor ook hele waardevolle feedback. Daarom ontwikkel ik www.gekopzeeland.nl momenteel met de volgende mensen…

Ben Holvast
Daniëlle Teclegiorgis
Edwin Mijnsbergen
Eric Noordermeer
Glenn Vitalis
Jantien Wielemaker
Jon Boen
Krijn Wielemaker
Maringe Vogel
Petra de Boevere
René Kuiper
Ria Kristelijn
Ronald Wielemaker
Sandra Minneboo
Yuri Hendrikse

Dus mocht je er vragen over hebben, dan kan je ook bij één van bovenstaande personen terecht. Omdat het project gestart is vanaf het platform Twitter, heb ik links naar de Twitter pagina’s van deze mensen aangebracht.

Ook gek op zeeland? Ontwikkel met ons mee

Het project gaat bijna de volgende fase in en we hebben besloten om op korte termijn meer mensen toe te laten tot het ontwikkel forum en de ontwikkel omgeving. Mocht je interesse hebben om hier aan deel te nemen dan kan je hier op het forum een ‘lidmaatschap aanvragen’.

Lees ook:
Lovezeeland versus Laatzeelandzien
Zeeland is gewoon heel mooi! #lovezeeland
Zwoele Zeeuwse babbelaars en #lovezeeland (TIP)