Inspiratie: Handgemaakte clip van OK GO -> needing getting

Tommy van SesamstraatVroeger, toen je poepen nog met een lange ‘oe’ schreef, moesten de fictieve elementen in televisieseries of videoclips met de hand gemaakt worden. Er was simpelweg nog geen photoshop, 3D bril of andere ongein. En toch werden er toen prachtige dingen geproduceerd: kijk naar de karakters in de Muppet Show of de inwoners van Sesamstraat en je weet wat ik bedoel.

Nu klinkt het haast alsof ik niet blij ben met alle digitale ontwikkelingen, maar dat is natuurlijk niet zo. Ik geniet dagelijks van Pixar films of mooie digitale creaties. Sterker nog; ik verdien er zelfs voor een groot deel mijn brood mee. Maar de keerzijde van alle nieuwe mogelijkheden is dat het soms iets te digitaal en te glad wordt, en dat de technologie voorop komt te staan (in plaats van het creatieve idee). Neem nou van die ‘goedkoop’ geproduceerde 3D kinderprogramma’s op Nickelodeon als de Umizoomi’s bijvoorbeeld. Smaken verschillen uiteraard, tot mijn verbazing vinden Jara en Mees het nog leuk ook.

Gelukkig zie ik in het digitale genre alweer een tegenbeweging ontstaan, waarbij weer nadrukkelijk de suggestie van handwerk wordt gewekt. In TV commercials zoals deze van Opel, of bijvoorbeeld in games als Raving Rabbids.

Het punt dat ik met dit lange intro wil maken, is dat creativiteit altijd ‘key’ zou moeten zijn bij alles wat gecreëerd wordt. En dan kan het best eens verfrissend zijn als je in deze ultramoderne tijden gewoon met oude meuk wat in elkaar flanst (nadat je er eerst smerig goed over nagedacht hebt). Dames en heren, check vooral onderstaande clip van OK GO – Needing Getting. Van mij krijgen ze een applaus – en van Chevrolet ook denk ik ;-)