Hoe kunnen kinderen sociale media goed en veilig gebruiken?

Dertien jaar geleden heb ik een seminar bijgewoond van een organisatie die ‘Surfkids’ heette. Volgens mij bestaat die club niet meer, maar wat er verteld bestaat vandaag de dag nog steeds. Zo spiegelde een meneer met stropdas een toekomst voor waarin kinderen massaal gebruik zouden gaan maken van internet. De zaal vulde zich met geroezemoes en oooh’s en aaah’s.

Regelmatig denk ik aan de dag dat mijn kinderen groot genoeg zijn om iets als sociale media te gaan gebruiken. Die tijd komt en die komt snel. Geregeld heb ik hierover gesprekken met andere ouders, om te achterhalen hoe zij hier mee omgaan. Want net als in de echte wereld is lang niet alles even fris in de virtuele variant. Habbo Hotel heeft bijvoorbeeld laatst de chatfunctionaliteit uitgezet ter voorkoming van misbruik door pedofielen. De reacties van ouders lopen uiteen van:

– maakt mij niet uit wat mijn kids doen, maar ze mogen maar op een vaste tijd online voor een bepaalde tijdsduur

– mijn kids mogen alleen op sociale media als ik de login ook krijg

– mijn kids mogen alleen op sociale media als ik erbij ben in de kamer en af en toe kan meekijken

– mijn kids mogen alles doen, want ik heb een abonnement  op een proxy service die alle rotzooi er uitfiltert (niet de pestberichten uiteraard)

– ik houd mijn kids in de gaten via gekoppelde fake-accounts ;-)

Welke oplossing je ook kiest, ik denk dat – voor zover ik dat nu kan beoordelen – het heel verstandig is als je je als ouder er op één of andere manier tegenaan bemoeit. Je ziet op internet ook allerlei informatie ontstaan omtrent dit onderwerp. Zie hieronder de spiekvideo over veilig sociale media gebruik die door kinderen zelf is gemaakt.

Doe je als ouder helemaal niets en denk je dat het wel losloopt allemaal, dan kan er wel eens iets gebeuren waar je achteraf niet veel meer aan kunt doen. Nou ja, niet veel. Zie het filmpje hieronder van deze als cowboy vermomde IT-er die er met terugwerkende kracht voor zorgt dat zijn dochter  in het vervolg wel twee keer nadenkt voordat ze wat op Facebook post.

Ik ben benieuwd: hoe denk jij (als ouder) hierover?