Onze verbouwing: Het begin
 

Onze verbouwing: Het begin

Veel mensen weten dat wij een nieuwe woning hebben gekocht. En dat er aan die woning  veel moet gebeuren. Omdat veel mensen vaak vragen hoe het er mee staat en omdat we veel vrienden hebben die je niet wekelijks spreekt, heb ik besloten de verbouwing te gaan bloggen. Ik schrijf alles vanuit mij zelf (schrijft makkelijker), maar als er ‘ik’ staat, bedoel ik ‘we’. Dit is een eerste post in de serie ‘onze verbouwing’.

Ga je zelf een oudere woning verbouwen, schroom dan niet om via dit blog vragen te stellen als je die hebt. Zelf was ik namelijk behoorlijk op zoek naar informatie.

Oriëntatie

Het allerbelangrijkste bij het zoeken van een nieuwe woning is natuurlijk het vinden van een plek waar je je fijn voelt en waar je kunt doen wat je met je woning wilt doen. Voor ons betekende dat ten eerste een plek dicht bij school, winkels en strand en ten tweede dat de woning voldoende ruimte biedt voor een ruime werkplek aan huis. Dat beperkte het aanbod natuurlijk drastisch, maar het is ons gelukt. Na een tip van onze makelaar M2 hebben we uiteindelijk een woning gevonden op een plek waar we op slag verliefd op werden. En dan?! Dan zit je met een heleboel vragen. Is het huis bouwkundig goed genoeg? Heeft het de ruimte om er uiteindelijk van te kunnen maken wat je er van wilt maken? En het allerbelangrijkste: hoe beoordeel je dit?

Goed advies

Al in een heel vroeg stadium hebben wij Bouw Advies Bureau Jan Koole er bij betrokken om met ons mee te kijken. De vragen in de beginfase focusten in de eerste instantie op hoe de woning er op dat moment bij staat, maar in de tweede instantie natuurlijk ook op wat kan je er van maken. En hoeveel budget je daarvoor nodig hebt. TADAAA!! Dat is de hamvraag. Een vraag die je het liefst in het begin van het proces beantwoord wil zien, maar waar tot mijn verbazing, bijna niemand antwoord op kan geven op dat moment. Want de manier waarop je gaat verbouwen en hoe je gaat verbouwen is van zo een grote invloed hierop, dat dit eerst flink wat uitzoek werk vergt.

Voor de koop hebben we gesprekken gehad met onze bouwkundig adviseur en een andere adviseur om in te schatten of het ‘haalbaar’ is. Het antwoord was gelukkig ‘ja’. Maar zelf vond ik dit een zeer moeilijke fase. Omdat je niet precies weet op dat moment, over hoeveel budget je het hebt, als je alles goed aan wilt pakken.

Schetsplan

schetsplan verbouwingNa de koop zijn we samen met de bouwkundig adviseur en onze – noem hem – adviseur op gebied van architectuur om de tafel gaan zitten om schetplannen te maken. Vragen als: hoe wil je het huis gaan gebruiken? Hoe ver wil je gaan met isolatie? Hoe wil je dat het er uit komt te zien? Passeren dan allemaal de revue. Omdat ik zelf niet gehinderd wordt door enige bouwkundige kennis, heb ik enorm veel gehad aan de adviezen van de twee adviseurs en merkte ik dat na ieder gesprek (zijn er in totaal misschien wel 20 geweest) het plan concreter werd.

Vergunningen

Op vergunning gebied heeft ons bouwkundig adviseur al onze zorgen en taken uit handen genomen. Hij gaf in een vroeg stadium al aan, dat hij alle wijzingen aan de woning bekend maakt bij de gemeente (of deze vergunnings gevoelig zijn of niet), zodat er nooit een kink in de kabel komt in dit proces. Na een soepel vergunningstraject (moet je rekening houden met ongeveer 6 weken) was het tijd om de volgende stap te zetten. Wie gaat het doen?

Aannemers selecteren

Aannemersbedrijf van Helleman

Aannemersbedrijf van Helleman

Dit plan is onder begeleiding van ons bouwkundig adviseur uitgezet bij vier aannemers. Deze vier aannemers hebben heel veel werk verzet om financieel inzichtelijk te maken waar we het over hebben. Ik weet nog de dag dat de aanbiedingen op de mat vielen. Daar stond natuurlijk het antwoord in, waar ik al vanaf het begin naar op zoek was. Helaas pindakaas, waren deze documenten te technisch om goed te kunnen beoordelen. Onze adviseur, bracht dit uiteindelijk voor ons in kaart en aannemersbedrijf Van Helleman kwam hierbij het gunstigst uit de bus. Na een paar kennismakings gesprekken, heeft Van Helleman de opdracht gekregen. En hebben we een paar weken geleden de aanneemovereenkomst getekend.

Zekere voor het onzekere

Better safe than sorry, was mijn gedachte toe we de aanneemoverkomst bekeken. Daarom hebben we een verbouwgarantie afgesloten. Mocht er dan onverhoopt wat met de aannemer gebeuren, we daar in ieder geval tegen beschermd zijn. Maar we gaan er zoals iedereen van uit dat dat ons niet zal overkomen.

Foto’s van de oude staat van de woning

Hieronder vind je enkele foto’s van de originele staat van de woning. In mijn vervolg posts, zal ik proberen zoveel mogelijk beeldmateriaal te plaatsen.

O ja! Voor ik het vergeet…

Onze woning op de Strandwal 56 in Vlissingen staat ook nog steeds te koop. Dus…

 • Naomi

  Hier was wat je noemt een hoop doorheen kijken voor nodig. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan worden, maar jou kennende komt dat wel goed.

 • floortje

  Dat word echt te gek! kan je alle kanten mee op. veel plezier en succes met de ooh was het al maar af momentjes.
  ( waar staat dat huis?)

 • Dennis

  Eindelijk kunnen we zien hoe het er van binnen uit ziet. Ik zou zeggen, niets meer aan doen :) Amy en Joey hopen dat Mees en Jara er snel zullen wonen. Veel succes met de verbouwing.

 • bernadette

  Tjeetje Corné, een hele uitdaging als ik het zo lees (en zie). Het gaat ongetwijfeld heel erg mooi worden. Ik ga je blog volgen want ik ben natuurlijk heel nieuwsgierig! Heel veel succes de komende tijd

 • Ha Bernadette, het is inderdaad een hele uitdaging. Maar wij weten zeker dat het prachtig gaat worden, maar voordat we daar zijn hebben we nog wel wat stappen te nemen ;-) Ik houd je op de hoogte via de verhalen hier! Tx

 • Haha, binnenkort kan je nog veel beter zien hoe het er van binnen uitziet. Maar dat is nu al heel anders. Lekker geventileerd zeg maar. Wij kunnen ook niet wachten totdat we er wonen, wordt reuze gezellig!

 • Dank je Flootje, die momentjes komen steeds vaker voorbij inderdaad. Het huis staat in Pauwenburg vlakbij het strand (laatste wijk).

 • Hoi Naomi, er was inderdaad veel doorheen kijken power voor nodig. Ik heb best wel eens ‘oei’ gedacht als ik weer eens binnen stapte, maar gelukkig gaat er nu getimmerd worden. Eerst wordt het nog wat lelijker, maar daarna heel veel mooier. Bedankt voor je reactie.

 • Wilma Koole

  Corné, wat is dit leuk om zo een bouw te volgen!

 • Ha mooi zo!

 • Bab Jan Koole

  Corné, (2e poging) Leuk om te lezen hoe een opdrachtgever zijn (ver) bouw ervaart.

 • Loes

  Leuk dat jullie een blog hebben zodat iedereen op de hoogte blijft. Verstandig dat jullie ook een aannemer hebben ingeschakeld. Wij hebben zelf ook een hele goede aannemer ingeschakeld voor onze verbouwing. We waren hier onwijs tevreden over en kunnen deze aannemer zeker aanraden!

 • Azbouwgids.com

  Hallo!
  Fijn dat het zo goed vooruit is gegaan. Hier is nog een website waar je alle kan terug vinden of vragen stellen over jou bouwproject !
  http://www.azwoninggids.com

 • Michelle de Jong

  Wat leuk om zo de voortgang van een verbouwing te volgen. Wij hebben vorig jaar hetzelfde meegemaakt, ik wilde alles eruit! Nieuwe keuken, nieuwe
  vloer, alles wat niet naar onze smaak was hebben we aangepast. Ik ben benieuwd hoe jullie eindresultaat zal zijn!

 • Vincent Rondwijk

  Hi Corné! Wat leuk om op deze manier jouw verbouwing te volgen zeg! Goed dat je ingaat op alle aspecten die komen kijken bij een verbouwing. Ik denk zelf ook dat een goed advies krijgen van een professional over de staat van het huis en wat mogelijk is qua verbouwing, je veel geld en tijd kan besparen. Je wil natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan.

 • Helemaal mee eens! En bedankt, ook voor je reactie!

 • Blij dat ik het gedaan heb maar ook blij dat ik er van af ben, van die verbouwingen. Ik herken veel dingen die jullie mee maken / meegemaakt hebben ;-)

 • Ha leuk Chesney, bedankt voor je reactie.