Onze verbouwing: Het dak er af!
 

Onze verbouwing: Het dak er af!

Voor de bouwvak

slopen met beleid (SMB) is aan het scheppen

slopen met beleid (SMB) is aan het scheppen

Na een lange tijd van intensieve voorbereiding (vanaf vorig jaar oktober) zijn ze eindelijk begonnen met de sloop van de woning (behalve buitenmuren). Net voor de bouwvak hebben ze daar een goede start mee gemaakt. Met grof geweld in combinatie met beleid (netjes slopen is een vak heb ik geleerd), zijn eerst de schouw, de keuken en een deel van de badkamer verwijderd. Het bedrijf dat dat heeft gedaan heet SMB, Slopen Met Beleid. Ik dacht eerst dat het een grap was, maar nee, zo heten die gasten.

Alle oude rommel werd uiteraard verzameld in die prachtige oranje bakken van Wielemaker. Die bakken en auto’s waar ik op de snelweg altijd apetrots voorbij rij.Photo 14-08-13 13 31 12

Na de bouwvak

Na de bouwvak zijn de ‘mannen’ (heb nog geen vrouwen rond zien lopen in ieder geval) verder gegaan met de sloop van onder andere de badkamers en de vloeren. Ik heb me laten vertellen dat de vloeren beneden bestonden uit betonnen liggers in combinatie met betonnen broodjes. Nog goed? Ja. Veel isolatie waarde? Nee. Daarom hebben we in goed overleg met ons bouwkundig adviseur besloten om deze  broodjes te vervangen door piepschuim tegenhangers.

Het dak er af!

dak zonder pannen, bijna klaar met de verbouwing

dak zonder pannen, bijna klaar met de verbouwing

Ook de isolatiewaarde van het dak was maar ‘so so’. Ons bouwkundig adviseur heeft in overleg met de aannemer twee opties gepresenteerd van hoe we de isolatie waarde van het dak iets verder konden brengen dan die van een pannenlap.

Optie 1: van binnenuit isoleren. Voor: pannen blijven liggen. Tegen: isolatie is minder goed, omdat kou kan lekken via gordingen (dat zijn die balken aan de dakwanden die iedereen zo graag grijs schilderd heb ik geleerd). De balken die dus het dak dragen.

Optie 2: van buitenaf isoleren. Voor: betere isolatie dan van binnenuit. Tegen: pannen moeten er af.

Wij hebben na veel wikken en wegen (het benodigde budget begon reeds te rijzen als als een cake in de oven) gekozen voor optie 2. In principe is optie 2 niet schrikbarend veel duurder dan optie 1. Maar ja, als je je pannen er toch af moet halen dan…

…ja, je raad het al…

…is het misschien een idee, om dan ook maar nieuwe pannen te bestellen. Niet dat die van ons direct slecht waren, maar al wel heel verweerd en vies van troep en mos. Nieuwe pannen dus. We hebben gekozen voor een donker blauwgrijze flachpan. Prachtig. Zeker als je je inbeeld dat ons huis uiteindelijk wit geschilderd gaat worden.

De constructie

Vanuit keuken, zicht op oude rookkanaal

Vanuit keuken, zicht op oude rookkanaal

Veel mensen vragen ons, dat als alleen de muren blijven staan, of het dan niet slimmer is om het hele boeltje omver te gooien om er vervolgens een prefab huis op te zetten. Ook dat scenario hebben we doorgenomen met de bouwkundig adviseur en de aannemer. Maar dan ben je ongeveer evenveel kwijt. Met dat verschil dat het prefabhuis qua afwerking en inrichting nog helemaal afgewerkt moet worden. Naast dat we dit huis qua opzet prachtig vinden hebben we daar niet voor gekozen.

Verder kijken

Ondertussen kijken we continue verder. De grote lijnen zijn uitgedacht, maar hier en daar zitten nog wel punten die je op voorhand niet kunt weten. Waar komt de waterontharder? Waar komt de regeltoestand voor de vloerverwarming? De gording bij de dakkapel waar de badkamer boven komt, zit wel raar nu we dit zo zien. Zullen we die verplaatsen?

En daarnaast ben ik nog aan het kijken naar een lichtplan (verlichting weggewerkt in de muren en plafonds) en overweeg ik domotica.

Maar hetgeen ik echt naar uitkijk is hoe het er ongeveer uitziet als de verdiepingsvloer boven de keuken er uitgezaagd wordt, zodat er een vide ontstaat. Ik ben zeer benieuwd naar het ruimtelijke effect van deze keuze.

De bouwvakkers

zitkamer

Zitkamer

Vandaag heb ik ook echt voor het eerst de ‘mannen’ ontmoet die de klus moeten klaren (maak binnenkort wel een foto ;). Erg leuk omdat ik door omstandigheden in de gelegenheid was om ze de hand te schudden en een vrijdagmiddag biertje met ze open te trekken. Zij vertelden dat ze op korte termijn de betonvloer gaan storten als de loodgieter/installateur het grote werk in de kruipruimte heeft afgerond. Vervolgens gaan ze verder met het isoleren van het dak (foto’s volgen nog) en het aanbrengen van de nieuwe dakpannen.

Hieronder nog een hele serie foto’s. Keep you posted.

O ja! Voor ik het vergeet… (ik voel een terugkerend thema :)

Onze woning op de Strandwal 56 in Vlissingen staat ook nog steeds te koop. Dus…