Onze verbouwing: tijdens het stuuken lossen we de laatste grote puzzels op
 

Onze verbouwing: tijdens het stuuken lossen we de laatste grote puzzels op

Gang achter: naden/schroefjes afgewerkt

Gang achter: naden/schroefjes afgewerkt

Qua verbouwing zijn we nu voor een groot gedeelte de afwerkfase in gegaan. Bijna het hele huis is nu voorzien van isolatie, electra, multiplex, gips en stucwerk (is het nu stuc of stuuk?). Bijna overal zijn de gipsnaden al behandeld met gaas tegen krimpscheuren. En zijn de schroefjes weggewerkt met als eindresultaat superstrakke vlakken!

Grote puzzels

Wat ik merk is dat het project natuurlijk vordert. Of je daar nu wel of niet bij bent. Ik probeer zo vaak mogelijk te gaan kijken, maar goed ik sla ook wel eens een aantal dagen over. Maar momenteel er zijn nog twee onderdelen in dit project die momenteel nog wat extra aandacht behoeven.

Puzzel 1: Gashaard

Eerste technische tekening (Jan Koole)

Eerste technische tekening (Jan Koole)

Al een tijd geleden hebben we een plan ontwikkeld om in het midden van de woonkamer een Faber Aspect Premium RD L gashaard (no worry mates voor het echte stookwerk treffen we later een goede voorziening buiten) te plaatsen die aan drie zijden open is. Het eerste idee, wat tevens het bijna definitieve idee was geworden, was om deze in het midden van de woonkamer te plaatsen in een soort van open ‘room divider’. Deze roomdivider zou dan ook plaats bieden aan onze TV (zie afbeelding rechts). Dit omdat we weinig andere geschikte wanden hiervoor hebben.  Alles was goed en wel geregeld qua voorzieningen (elektra, CAI  en netwerk aansluitingen in de gestuukte muren) toen onze deskundige op architectuur gebied (Ton) alsnog ging twijfelen aan de opzet. Wij zelf hadden ook al veel getwijfeld, maar het plan vooralsnog doorgezet. Vragen als: Deelt het de kamer niet te veel op in twee delen? Wordt het niet te massief qua vorm? Bleven een beetje door ons hoofd spoken, maar hadden we tijdelijk even onbeantwoord gelaten.

Schets verkleind model (Ton Steketee)

Schets verkleind model (Ton Steketee)

In een gesprek met Ton over deze ‘roomdivider’ kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat we het meer over de TV hadden dan over de haard, waar het eigenlijk om begonnen was. En dat voelde niet goed. Ik heb wel eens horen waaien dat de inrichting van Nederlandse huishoudens voor een groot gedeelte bepaald wordt door het punt waar de kabelaansluiting de muur uit komt. Afijn, moraal van deze exercitie: De TV gaat naar een andere wand en het haardmeubel wordt veel minder breed. Klein probleem dat hierbij komt kijken is dat de muren net gestuukt zijn inclusief alle voorzieningen voor de TV die we eigenlijk ergens anders willen hebben. Ach, als je het goed wil doen moet je het goed doen. Nu kan het nog, is het motto! Dus in de woonkamer aan de voorkant moest de net afgewerkte muur ten behoeve van CAI, prik en netwerk aansluiting, toch nog even open. Zie hieronder de eerste technische tekening van het ontwerp, de tweede schets, en daarna de derde technische tekening en als allerlaatste een photoshop schets van de haard waar het om gaat.

Puzzel 2: Trap

Daar moet nog een trap komen

Daar moet nog een trap komen

De tweede grote puzzel betreft de trap in de hal. In de eerste instantie waren we van plan de oude trap te handhaven en te verbeteren / schilderen, maar… Door de nieuwe vloerisolatie, de vloerverwarming met cementdekvloer en het eiken dat er straks op komt, komt de vloer hoger te liggen dan in het begin verwacht. Resultaat 1, de onderste trede van de oude trap hangt ongeveer 2 cm boven de grond. Zo onstaat een hernia-afstapje als je er niet aan denkt en met je handenvol van boven naar beneden loopt. Resultaat 2, we moeten omzien naar een nieuwe trap. Dit blijkt best een lastige. Omdat we de trap visueel zo open en eenvoudig mogelijk willen houden terwijl er onder de trap een afgetimmerde kast komt waar onze keukenapparatuur door de muur heen steekt de hal in. Dit om extra loopruimte te creëren rondom het nog te plaatsen kookeiland. Hoe het precies gaat worden weten we nu nog niet. Daar zijn we nog mee bezig.

Gat voor keuken apparatuur

Gat voor keuken apparatuur

Naast deze grote puzzels moeten er qua verbouwing nog een aantal grote zaken gebeuren. Afwerking in de garage, de deuren in de garage, de deur in de werkruimte, de deur in de hal en achter moeten nog geplaatst worden. Ook het afdakje boven de werkruimte en garage aan de buitenkant, moet nog getimmerd worden. Voor de rest is het nog heel veel afwerken. En dat terwijl de vakantie al nadert. Gelukkig gaan ze volgens mij in de laatste weken van dit jaar beginnen met tegelen van de badkamers, toilet, bijkeuken en hal. Weer een visuele stap verder!

Betonnen keukenblad

Betonnen keukenblad

Over visuele stappen gesproken… Ik kreeg trouwens enkele dagen geleden via Jeroen van Raab Karcher (link bevat Google streetview impressie van hun mooie showroom) al een sneakpreview van ons betonnen keukenblad! Raab Karcher gaat in de komende blogs een naam zijn die je vaker tegenkomt omdat zij aan de slag gaan met onze keuken en sanitair.

En wederom bedankt voor al jullie leuke en enthousiaste reacties op deze blogs. Het verbaast me keer op keer hoe veel mensen ze lezen. Ik ga er binnenkort een controlevraag in stoppen!

O ja! Voor ik het vergeet…

Onze woning op de Strandwal 56 in Vlissingen staat ook nog steeds te koop. Dus…